Pages

zondag 29 november 2009

Zit er maar mee...

Sommige collega doppers (werklozen voor mijn Nederlandse lezers) zijn eigenlijk wel een karikatuur van zichzelf.
Hoewel het totaal geen schande meer is om anno 2009 zonder job te zitten, zijn er toch mensen die eerder in schaamte zouden moeten wegzinken door hun typerend gedrag.

In de gebouwen van de Vdab in Tuinslagem zit er zo'n figuur, welnu in feite zitten er wel meerdere, maar deze is wat ze in mijn streek 'een specialleke' noemen. Iemand die er telkens in slaagt de verwachtingen te overtreffen op gebied van ontewerkstelbaarheid.

Zo vroeg hij 'Waarom moet ik naar hier komen als het file is?'
Patatje (laat ik hem maar zo noemen, het zit er niet ver af) zit nu eenmaal zo in elkaar dat hij wars van alle verplichtinge zichzelf als centrum van de wereld ziet. Realiteit is niet echt aan hem besteed, het is in dat soort van denkwereld dat deze man zichzelf, en naar zijn eigen vermogen volkomen terecht, afvraagt waaro hij wanneer het file is naar de vdab moet komen.

De man heeft een soort houding die zelfs de meest hardleerse linkse groen-rode jongen zou doen twijfelen over de aanpak van werklozen. Hij gaat naar eigen zeggen 'niet snel terug werken' omdat men hem nogal snel uitlacht op een job (geen wonder wanneer je de meest fantastische, beschamende, intieme, domme verhalen blijft vertellen tegen je collega's zonder daar enige werkbare betrouwbaarheid tegenover te stellen).
Hij gaat er ook prat op dat iedereen dom is (behalve hijzelf) en heeft weinig kans de groetensoep-cursus tot een goed einde te brengen weet hij zelf te vertellen. In dat laatste heeft hij volkomen gelijk aangezien hij dommer is dan een zak bonen en de tact bezit van een speenvarken.

Het meest erge aan zulke jokers proberen op te voeden tot mensen die te werk gesteld kunnen worden is het feit dat ze de plek innemen van mensen die het wel goed menen, en waarschijnlijk al meer dan zes maanden op een duistere lange wachtlijst staan om een kans te krijgen op een opleiding.
In tussentijd zit Patatje in een luie stoel te spelen met zijn gsm (260 euro), terwijl hij luide smakgeluiden maakt met zijn kauwgom, met daarbij de overdreven geldingsdrang is hij een karikatuur, gekleed in een te kort nepleren jasje, te korte broek en een dom petje op zijn te dikke hersenpan (wat me vragen doet stellen over hetgeen er onder die hersenpan zit, veel kan het niet zijn buiten lucht en vet).

Misschien dat de vdab, hongerig als altijd om met de nodige subsidies mensen te educeren en tot werken aan te zetten, eens werk kan maken om zulke mensen meteen te plaatsten waar ze thuishoren, een plek ver weg van alles wat met dit soort werk te maken heeft, maar dichtbij een hersenloze job die bij hem past. Het in doosjes stoppen van schroefjes, het kleven van enveloppen, het schilderen van hangars, soep uitdelen aan daklozen of het tussen straatstenen opgehoopte onkruid verwijderen uit het straatbeeld; om maar iets te zeggen.

Op de vraag van de docent waarom hij geen plek wilde aanvaarden op een stage, antwoordde Patatje dat hij zich niet graag in andere milieus bevond dan waar hij nu zat (lees: het café met dorpsgekken), dat hij ook niet graag ver van huis was.
Een uurtje later vertelde hij me in de kantine dat hij het een schande vond dat hij "maar" een uitkering kreeg van rond de 900 euro per maand, waarna hij een hap nam uit een enorm grote baguette met allerlei lekkere groenten tussen.
Ik vroeg hem vervolgens of hij nog thuis woonde.
Het antwoord luidde; 'Ja zé, nog altijd thuis want ik kan geen eigen woning betalen met dat dopgeld.'
Ik schudde mijn hoofd en wandelde de kantine uit.
Ik ken mensen die met 630 euro moeten rondkomen, alleen wonen en verder alles zelf moeten regelen van eten tot was en plas. Ik ken ook mensen die kraanwater drinken om hun hongergevoel te stillen tot ze naar de gaarkeuken van de stad kunnen.
Maar deze werkloze, domme, slechtgekleede, egocentrische aap krijgt 900 euro. Met daarbovenop nog eten, vervoer, onderdak, warmte, hulp, gewassen kleren en een gratis opleiding. Toch krijgt hij het voor elkaar om te klagen terwijl hij een indigestie-opwekkend broodje opschrokt. Toch krijgt hij het voor elkaar om misbruik te maken van dit systeem en andere mensen te hinderen in hun opleiding door de lessen te verstoren en aandacht op zichzelf te trekken.

Echt jammer dat er geen hardere politiek wordt gevoerd tegen dit soort werklozen, die het verpesten voor een heleboel andere mensen.

0 reacties:

Een reactie posten