Pages

maandag 28 december 2009

De truuk met de twee dopkaarten

Ik ben er eindelijk achter waarom uitbetalingsinstellingen geen meerdere dopkaarten geven aan werklozen (zie mijn blog over 'de gouden dopkaart'). Ze geven er gewoonlijk maar twee, ten hoogste, eentje om bij te houden die maand en eentje op reserve, zodat je elke maand er opnieuw voor moet aanschuiven.

Ik heb zo een vermoeden waarom deze beperking is ingelast.
Laatst stond ik namelijk te praten met een persoon genaamd 'Willy C.', die me vertelde dat hij gepakt was met het niet correct invullen van zijn stempelcontrolekaart.

Willy is niet van de slimste, maar werklustig -een gevaarlijke combinatie in dit land.
Hij is zo werklustig zelfs, dat hij een beetje bijverdient door op een openbare plek, geheel legaal, waren aan te prijzen. Deze werkuren geeft hij ook keurig aan bij de belastingen samen met de gegenereerde inkomsten. Er wordt dus gekocht en verkocht en de baas geeft Willy dan een mooie vergoeding voor het geleverde werk.

Nu is het zo dat op een mooie dag (het regende) er opeens enkele controlleurs van de arbeidsinspectie rond hem stonden. Hij moest meteen zijn C3A controlekaart laten zien. Normaal gezien is dat geen enkel probleem, wanneer je werkloos bent kan je gewoon enkele dagen gaan werken officiëel -interimjobs doen bijvoorbeeld - en zolang je deze dagen maar met een kruisje aanduid op de controlekaart is alles in orde.
Dat aanduiden moet op voorhand gebeuren vanzelfsprekend; iets wat Willy had vergeten, hij had zijn stempelkaart wel bij zich, waar zelfs een volledige eerste week correct op stond aangeduid (wat wijst op zijn goede wil om alles correct in te vullen).

Nu ja, de wet is de wet, zeker voor zulke controlleurs.
Het resultaat was dan ook een fikse boete (een bedrag ga ik hier niet geven om privacy redenen, maar van dat bedrag kan je een zeer mooie TV kopen).

Nu is het uiteraard makkelijk om dit te omzeilen, ik ga hier niet uitleggen hoe, want ik ben tegen alle vormen van fraude -en ga er dus zeker niet aan meehelpen- maar je hoeft geen genie te zijn om hier een mouw aan te passen denk ik.

Willy is in deze zaak in fout, en de controlleurs hebben hier hun werk (op een zeer norse onpersoonlijke boertige manier) gedaan zoals het hoort. Het is alleen jammer dat men mensen die vooruit willen en de pech hebben een beroep uit te oefenen waar ze open en bloot te zien zijn tijdens hun werk, wel pakken, en diegenen die lekker uit het zicht ergens binnen in huis werken, met rust laten.

Zoals zo vaak worden de verkeerde mensen gestraft aangezien ze even een kleine vergissing maken op administratief vlak, maar helaas voor Willy is hij geen topsporter of tennis-legende, u kent ze wel, van die mensen eventjes gekloot worden door een administratieve fout en waar de kranten dan weken vol van staan; inclusief hun foto met de nodige traantjes wanneer één van de atleten door heeft dat hij een jaar geschorst werd. Jammer dat het volk dan meteen in de bres springt om deze personen te verdedigen tegen de onterecht harde administratie.

Wanneer het echter met een kleine garnaal gebeurt zoals Willy C. moet hij flink wat geld ophoesten, gewoon omdat hij een kruisje op een stukje karton is vergeten te plaatsen alvorens om zes uur in de ochtend te gaan werken op een markt.

Maar mensen leren uit hun fouten, ze passen zich aan aan een soort administratie die alleen maar op papiertjes belust is.
Volgende keer heeft Willy een mooi correct ingevulde stempelkaart bij zich vermoed ik, reken maar dat het -op papier althans- altijd in orde zal zijn bij Willy.

Dat men nog steeds de werktoestand van burgers controlleerd met een stom vodje papier waar je dan met een balpen kruisjes op moet plaatsen, is voor mij een onbegrijpelijk iets. We zijn 2010 mensen, is er echt niets beters dan mensen proberen te pakken op een vergetelheid? Er zijn er die zwaarde 'frauderen' hoor, ... maar die zie je niet zo meteen open en bloot op straat staan werken om hun brood te verdienen. Deze mensen zitten verscholen in rijkelijke huizen, muren te schilderen of websites te maken voor KMO's om maar iets te noemen.

0 reacties:

Een reactie posten