Pages

vrijdag 4 mei 2012

stempelkaart invullen

- EDIT: Deze post is al enkele jaren gedateerd, inmiddels (2015) kan je online je stempelkaart invullen via https://www.socialsecurity.be/nl/citizen/static/applics/calidris/index.htm

------

Vele mensen die in het vakbondskantoor staan vragen steeds weer dezelfde vragen.  In de hoop de wachtrijen een beetje te doen verkleinen wil ik hierbij een duidelijke gids geven over hoe je de dopkaart invult.
De stempelkaart, blauwe kaart, dopkaart, controlekaart - allemaal dezelfde naam voor hetzelfde formulier - is eigenlijk zeer makkelijk in te vullen.  Het gaat eigenlijk over de Controlekaar-C3A (officiële benaming).

controlekaar C3A

Hierboven zie je de blauwe stempelkaart.  Let vooral op de volgende drie zaken, en dan kan er niet veel fout lopen:

1) Zorg àltijd dat je stempelkaart is gehandtekend.  De handtekening plaats je op het middenveld bij 'handtekening van de werkloze'. Op de afbeelding hierboven is dit het middenste paneel helemaal onderaan.

2) Zorg dat er ook àltijd een datum staat ... rechts boven de stempelvakjes (kalender) staat een maand en jaartal vakje.  Vul dit in!  Bijvoorbeeld:  "01/12" voor januari van het jaar 2012. (de datum kan je ook op het kleefpapier invullen)

3) Vul de vakjes in als volgt:
-een leeg vakje betekend dat je die dat niet hebt gewerkt en dus stempelgeld eist voor die dag;
-een zwart gekleurd vakje betekend dat je die dat gewerkt hebt (bv: via een interimkantoor). Die dag kleur je dus met een stift of balpen zwart.  Gebruik geen uitwisbare inkt of potlood!
En verder staan er nog andere mogenlijkheden om in te vullen onderaan gelijst: zoals een "V" voor vakantie.

4) Kleef een gekleurd kleefstrookje met je gegevens op de plaats waar je naam en rijksregisternummer moeten staan.  Deze kleefstrookjes kreeg je normaal gezien mee van je vakbond wanneer je je inschreef.  Deze bevatten de juiste gegevens om het te verwerken.  Je kleeft deze gewoon op de daarvoor voorziene plek op het tweede panneel.

Extra uitleg:

Voor nummer 1 en 2 is het heel simpel: wanneer je de stempelkaart binnenlevert (elke eerste werkdag na de maand waarvoor de stempelkaart geldt) zonder de handtekening en/of de datum, is het voor de vakbond lastig om dit te verwerken. Meestal ga je dan geen uitkering krijgen tot je persoonlijk alles hebt uitgeklaard op kantoor.  Dit is tijdrovend en lastig, zowel voor de administratie als jezelf.  Voorkom dit!

Vooral de "V" van vakantie , is er nogal wat gedoe.  Let er op dat je af en toe een V-vakje invult.  Werklozen hebben recht op vakantie, MAAR wanneer je zo'n vakje als V in vult heb je die dag geen recht op stempelgeld.  Er is echter een addertje onder het gras: wanneer je meerdere maanden werkloos bent, en je nooit een V hebt in gevuld, dan wordt ALLE vakantie er ergens in December af gehaald door de vakbond zelf (ze vullen dus voor jou dan 20 dagen verlof in in't slechtste geval).  Dat betekend concreet dat je die maand geen (of veel minder) stempelgeld zal krijgen.
Vermijd dit door ZELF af en toe een verlofdag in te lassen, zodat deze vakantie verspreid wordt.  Je moèt het toch opnemen... doe je dat zelf niet, dan zal men dat geforceerd invullen voor jou einde van het jaar !

Wanneer je je kaart binnenlevert (kantoor, of de bus in het kantoor zelf) kan je een 3-tal werkdagen nadien je stempelgeld verwachten... duurt dit langer dan 5 dagen, zou ik aanraden om even te bellen naar het kantoor, met je lidnummer en de vraag naar de status van je dossier.  In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat men een kaart kwijtspeelt of verkeerd verwerkt, maar meestal wordt dit snel rechtgezet.  Vergissen is immers menselijk.

Vond je deze uitleg nuttig? Steun me dan met bitcoin: 1JmPdpgTP5EC8SdhxnwbkzJx1HYmGUCJby

Veel geluk!





PS: ik ben in geen enkel opzicht verantwoordelijk voor de geboden informatie in deze blog, wanneer regels omtrend de stempelkaart veranderen, of je iets fout doet, ben je zelf verantwoordelijk... deze post is enkel ter informatie bedoeld.  Informeer jezelf via je uitbetalingsinstelling wanneer je twijfelt over de regels voor het invullen van je stempelkaart!

1 reacties:

Ben Th zei

De onlinekaart is een van de vele stappen die de maatschappij maar laat gebeuren. Met je inzicht in hoe passief en sloom mensen zijn kan het toch niet ontbreken aan inzicht hoe gemakkelijk deze genetische poel te manipuleren is in het kritiekloos aanvaarden van alles wat zich opdringt. Daar is de stijgende overheersing van ICT infrastructuur als een schimmel niet anders in. De vraag of dit goed wordt steeds overgeslagen vermurwd toen Windows98 met de publieke folder afkwam. Man, het was een heisa! Daar hoor je absoluut niets meer van, integendeel.

Een reactie posten