Pages

woensdag 6 maart 2013

HR diensten en domme trefwoorden

Waar ik de laatste tijd meer en meer mee in aanraking kom zijn HR-diensten die zo vreselijk ver van de realiteit van een functie staan, dat ze de woordjes-vergelijken methode beginnen toepassen.

Men gaat dan in de CV's van kandidaten na, of dezelfde bewoording en skills voorkomen dan in de vacature, om op die manier mensen al dan niet uit te nodigen. Wanneer ik met mensen die deze techniek toepassen (off the record) praat, blijkt dat men dit doet omdat men te veel kandidaten heeft, en meestal nul komma nul kennis van de jobinhoud.
Een mooi voorbeeld van de resulterende afpoeierbrieven kan je hieronder vinden:



Het werk zoeken via het opsturen van CV is dus een soort van raadspelletje geworden voor de werkloze, waar het er vooral op aan komt om zoveel mogelijk 'hits' op trefwoorden te krijgen.
Zoekt men iemand die met "Word" kan werken? En heb jij toevallig "Office pakket" geschreven? Pech, geen hit...

Bovendien was de HR-**** van dienst zelfs te lui om de titel van de vacature (die naar drie helpdeskmedewerker vroeg) te verandern in haar afpoeiermailtje.



Dag --------------

Je solliciteerde voor de functie van 3 ICT Helpdesk medewerkers (m/v) – 100 %.

Op basis van je schriftelijk dossier besliste de selectiecommissie om je kandidatuur in de 1ste selectieronde (selectie op dossier) niet langer in overweging te nemen: de commissie toetste hierbij per kandidaat de criteria af die in de vacature vermeld stonden. Andere kandidaten voldeden echter meer aan het profiel voor deze functie. 

Wij danken je voor je interesse en wensen je veel succes bij de verdere uitbouw van je loopbaan.

Met vriendelijke groeten
----- -------
HR - directeur blablabla


Ik hoop van harte dat de organisatie in kwestie op deze manier opgezadelt geraakt met drie komplete papegaai-achtige onbenullen,... waarschijnlijk staat dezelfde vacature er tussen nu en 6 maanden opnieuw. Misschien dat men dan WEL de motivatiebrief wil lezen van gemotiveerde kandidaten ipv. "zoek de fout" te spelen op de CV's.

En we zoeken voort....


0 reacties:

Een reactie posten