Pages

dinsdag 3 augustus 2010

STAR methode

Een van de eerste zaken die je leert wanneer je op zoek bent naar werk is de STAR-methode. Een soort vragenmodel waarbij de ondervragen op een vrij makkelijke manier en zonder zelfs je CV goed te hebben gelezen (iets wat nog nauwelijks gebeurt) kan achterhalen of je bepaalde goede of slechte eigenschappen goed kan uitleggen aan de hand van een concreet voorbeeld.

Ik kom deze methodiek zelf vaker en vaker tegen, vooral bij jonge vrouwelijke ondervragers die blijkbaar nog snel een cursus sollicitaties afnemen hebben meegekregen alvorens bij een HR-afdeling te worden gedumpt tussen een schaal koekjes, farmville en de Libelle (sorry voor het stereotyp, maar de realiteit is nu eenmaal schreinend in die sector).

Op zich is de STAR methode iets goeds (zie deze link http://tiny.cc/starmd ). 
Het kan een hulpmiddel zijn bij een sollicitatie.  Wanneer een kandidaat bijvoorbeeld beweert zeer sociaal en collegiaal te zijn, en het is relevant voor die functie, dan kan het best zijn dat je meteen even door wil vragen naar concrete voorbeelden hiervan.  Op zich niks mis mee zolang het aanvullend gebruitkt wordt.
Het probleem is uiteraard dat dat niet gebeurd. Veel 'tuttekes' (lees: mislukte juristes die dan maar HR gaan doen) zien het als een enige manier om wat vragen te stellen over een kandidaat, terwijl ze zelfs de naam op de CV niet eens goed kunnen uitspreken, of wetenw elke studies je hebt gedaan. 
En dan begint het spelletje weer: het moet 'klikken' met de interviewer, het moet allemaal in een plaatje passen en vooral perfect zijn. Eindresultaat is dat je de voorbeelden van de star methode gewoon gaat verzinnen en de voorbeelden desnoods gewoon volledig uit je duim zuigt. 
Zolang men enke en alleen op deze methodiek je ondervraging laat voortdobberen heeft men geen idee of je een goed uitgeslapen leugenaar bent of een echte witte raaf die perfect in die functie past.
De beste leugenaars en vertellers kunnen dus een job krijgen bij een bedrijf dat puur HR-gewijs blundert door star-methode-whores op de sollicitanten los te laten. 
Men vraagt er ook zelf om, ...  wanneer je het niet doet, dan kom ja vaak voor een hele hoop 'moeilijke' vragen te staan waar je niet meteen kan op antwoorden, of die onvoldoende overtuigend zijn van jouw kwaliteiten.
Lieg je daarintegen, dan zie je het gelaatsuitdrukking van zo'n HR-mens meestal ophelderen, men denkt dè kandidaat gevonden te hebben. 

Tips voor alle mensen die solliciteren: bedenkt drie goede en drie slechte eigenschappen die perfect in die job omschrijving passen en lieg er desnoods op los,... 

0 reacties:

Een reactie posten